Arkivens Dag i Sysslebäck – En lyckad tillställning.

För femte året i följd stod Ovansjö Bygdeförening i samarbete med Torsby Kommun som arrangör för Arkivens Dag. Årets tema var framtiden och framtid kunde man återfinna i de olika arrangemang, som bjöds under dagen.

Nordvärmlands fyra hembygdsföreningar hade blivit ombedda att välja ut ett antal föremål ur sina samlingar värda att visas och bevaras för framtiden. Något ur innehållet: Norra Finnskoga Hembygdsförening  visade ett par vackra höga sälskinnsstövlar invändigt fodrade med lammull. Hembygdsföreningen Rikkenberget tog oss tillbaka till skogsfinnarnas tid då de visade en äkta finnplog i trä. Mikael Kindberg berättade för alla om Södra Finnskoga Hembygdsförenings alster bl.a. en brännvinsapparat från 1700-talet då det var lovligt att ha sådana på gårdarna. Ett annat föremål som Mikael berättade om och visade var ett flintlåsgevär daterat 1762 med en intressant historia. Dalby Hembygdsförening visade bl.a.  en utveckling från  Odners räknesnurra och gamla räkneapparater till miniräknare och mobiltelefoner, alla saker där räkneuppgifter kan utföras. Frågan är vad blir nästa sak i utvecklingen?

Bibbi Bengtsson Sysslebäck fanns på plats och visade Dalbyvantens utveckling. Bibbi är nutidens främste tillverkare av Dalbyvanten och nu kan hon visa hur hon utvecklat nålbindningstekniken. Vad sägs om ”Dalby-mössa”, arm-muddar, Mobiltelefonfodral, prydnadsklockor, allt gjort med nålbindningsteknik och med broderade blommor på.

Framtidsvisioner levererade Jan-Anders Carlsson vd för Näckåns. Publiken fick bl.a. höra att Näckåns nu har planer på att starta egen elkraftsproduktion. Man undersöker möjligheterna att utnyttja fallhöjden i Näckån  från Näcksjön till Svansåsen. Mycket arbete återståt dock i form av tillstånd, markfrågor, konsekvensbeskrivningar mm innan detta kan bli verklighet.

Framtidsvisioner har också Nordvärmlands FF något som Janne Skoog kunde berätta om. Deras verksamhet har växt från fotbollsspelande till entreprenörskap  av skilda slag. Just nu förbereds hur man skall kunna uppfylla de krav som ställs på en fotbollsarena för kommande spel i division 2.

Utöver allt detta fanns diverse utställningar på temat framtid, visning av bilder till kommande bygdebok, bygdeforskning i Södra Finnskoga och inte minst underhållning av två nya sångfåglar Rebecca Thorsen och Jasmine Andersson. En stor besöksskara , drygt ett hundratal kunde nöjt konstatera att dagen varit späckad men mycket intressant.

Publicerat den 24 november, 2012