”Ovansjö-rötter” på Bokmässan 26-27 november

Vi vill uppmärksamma tre kulturpersoner, alla med rötter i Ovansjöbygden och som kommer att medverka och ha scenprogram på Värmländska Bokmässan i Karlstad.

Först i raden är Torleif Styffe som kommer att ta emot priset som Årets Värmlandsförfattare 2010. Priset instiftades 2003 av Länsbiblioteket, Värmlands Museum och Föreningen för värmslandslitteratur. Numer är det Region Värmland som står bakom utmärkelsen. Torleif behöver ingen närmare presentation. Han är känd av oss alla i bygden och de som har anknytning hit. Att sätta ett epitet på honom blir lite svårt för det finns så mycket att välja på: författare naturligtvis, poet, hembygdsforskare, ”dalbymålsivrare”, musiker, textförfattare, kåsör , diktare, Ja, listan kan göras lång. De som vill vara på plats vid prisutdelningen kommer till Hörsalen på Värmlands Museum lördag den 27 november kl. 16.00. Samma dag fast tidigare kl. 14:30 vid Sinnet blir det kåseri och dikter på Dalbymål med Torleif.

Nästa person att nämna blir Aino Trosell, välkänd kriminal- och deckarförfattarinna. Aino härstammar från Sysslebäck genom att hennes mamma Edit Dalborg kom från och växte upp på Stortäppa Skyllbäck i Sysslebäck. (Se sid. 313 i Ovansjöboken) Ainos bok ”En gränslös kärlekshistoria” handlar delvis om just Stortäppa I Sysslebäck. På bokmässan kommer Aino att prata om sin senaste bok ”Hjärtblad” och det sker i Hörsalen kl. 11,00 lördag 27 november.

Poeten Susanne Halvardsson från Stockholm kommer också att finnas med på bokmässan. Susanne har sina rötter på Brattmon. Hennes pappa Georg Halvardsson växte upp i Norra Stugan på Brattmon Sysslebäck (Se sid. 478 i Ovansjöboken). Susanne finns i Västra Galleriet Kl. 14.00 lördag den 27:e. Hon läser ur sin kritikerrosade diktsamling ”Natt”.

Välkomna till Bokmässan!

Publicerat den 17 november, 2010