Boksläpp i Sysslebäck

Lördagen den 1 december 2007 vräkte snöslask ner över Ovansjöbygden. Snömodden låg tjock på vägarna, som snart blev svåra att ta sig fram på. Under förmiddagen blev det strömlöst. Strömmen kom så tillbaka men försvann snart igen. Vid kommunalhuset i Sysslebäck lyste marschaller i rader, folk strömmade till och stora salen fylldes snart till bredden. Det var en stor dag i Sysslebäck. Efter lång väntan var det äntligen dags – Ovansjöboken skulle släppas! Under samlingen bjöds på glögg och pepparkakor samt dragspelsunderhållning.

Smakprov ur boken
Innan det stora boksläppet bjöd dokumentationsgruppen på underhållning i form av några smakprov ur bygdeboken. I bokens avsnitt om Bengtsängen kan man läsa om Daniel och Karin, sannsagan som Torleif Styffe har skrivit. Torleif själv läste delar ur texten. Han bjöd även på smakprov från sin nya CD skiva som innehåller material från sagan. I boken finns också ett avsnitt om bygdens stora handels- och industricentrum förr i tiden. Det var Näckådalen där bl.a. kraftverk, smedja, sågverk, kvarn m.m. låg. Berit Bengtsson, Lövfallheden har skrivit en dikt om området. Berit framförde själv dikten, som hon kallar ”Näckådalen”. Pelle Svedbo har nu tonsatt dikten och dagen till ära hade dokumentationsgruppen bildat ”Ovansjökören” och sjöng dikten till ackompanjemang av Pelle Svedbo på dragspel.

Boksläpp
Så kom då det stora ögonblicket då boken skulle ”släppas”. Framme vid podiet stod två unga Sysslebäcksflickor och väntade. Man hade valt att låta den unga generationen få ta emot det första bokexemplaret, men var skulle boken komma ifrån? Jo, från högst uppe i taknocken kom boken sakta neddalande till flickorna under publikens applåder.

Tackböcker
Avslutningsvis delade bygdeföreningen ut ett antal tackböcker till medhjälpare och personer som betytt mycket för projektet. Föreningen skänkte också en bok till varje avdelning på Dalbygården. När skymningen så började lägga sig över dalen vände folk hemåt med boktyngda kassar i händerna för man nöjde sig inte med bara en bok. Släktingar utomsocknes skulle ju ha en bok. Och så var det detta med julklappar, boken hade ju utsetts till årets julklapp i Ovansjöbygden!

Publicerat den 1 december, 2007